Trudno wyobrazić sobie zimę bez miodu. Ten pyszny produkt wzmaga rozwój umysłowy i zwiększa odporność – szczególnie u dzieci. Dodatkowo chroni przed działaniem zanieczyszczonego środowiska, poprawia krążenie krwi, ma właściwości przeciwzapalne, odnawiające i oczyszczające. A jak smakuje! Z owsianką, kanapkami lub herbatą – miodzio! O tych i innych właściwościach produktów spożywczych na lekcję biologii prace przygotowali uczniowie z klasy 7f . Prace dotyczyły m.in. cennych właściwości malin, marchwi, miodu. By osłodzić sobie zimę i wzmocnić organizm, uczniowie polecali świeży sok z cytrusów zawierający witaminę C. Źródłem tej witaminy jest także papryka, kapusta i czarna porzeczka. Uczniowie przypomnieli zasadę mówiącą o tym, żeby nie wychodzić z domu bez śniadania. Poza ciepłym posiłkiem polecali wypić gorącą herbatę z sokiem malinowym.

Podczas lekcji nauczania zdalnego swoją wiedzą o zdrowiu wykazali się uczniowie z klas czwartych. Przygotowali przepisy na pyszne sałatki owocowe i warzywne bogate w  białka, cukry, tłuszcze, sole mineralne i witaminy.

Poniżej zamieszczamy przepisy:

Sałatka owocowa dla dzieci – najprostsza

Sałatka owocowa - składniki:

  •     2 jabłka,
  •     2 brzoskwinie,
  •     2 banany,
  •     garść borówek lub 2 mandarynki,
  •     mały kubek jogurtu naturalnego

 Przygotowanie:

Jabłka, banany i mandarynki obieramy ze skórki, a brzoskwinie i borówki dokładnie myjemy i wydrążamy. Banany kroimy w plastry, brzoskwinie i jabłka na mniejsze kawałki, mandarynki natomiast dzielimy na cząstki. Wszystkie owoce wrzucamy do miski, wlewamy jogurt i wszystko mieszamy.

Składniki tej sałatki to owoce, które zawierają witaminy, cukry i sole mineralne. Do tej sałatki użyto również jogurtu naturalnego w którym są witaminy i tłuszcze oraz cukier…

Krzysztof Michałowski kl. 4a

 

Sałatka z zielonych szparagów

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 1 awokado
  • 10 pomidorów koktajlowych
  • 4 suszone pomidory
  • kruszony ser parmezan
  • pieprz, sól
  • pierś z kurczaka

W największych ilościach w naszej sałatce znajduje się witamin i białek i tłuszczy.

Rafał Rogalski klasa 4a

 

Składniki do sałatki warzywnej

  • 3 ziemniaki (zawierają cukry)
  • 2 marchewki (zawierają cukry i witaminę A)
  • 1 pietruszka (zawiera witaminy i żelazo)
  • 4 jajka (zawierają białka, witaminy)
  • 3 ogórki kiszone (zawierają witaminę C)
  • ¼ cebuli
  • ½ jabłka
  • 1 mała puszka zielonego groszku (groszek zawiera witaminy)

Wśród składników pokarmowych występują: cukry, witaminy, białka i tłuszcze.

Seweryn Krajewski kl. 4a