Trudno wyobrazić sobie zimę bez miodu. Ten pyszny produkt wzmaga rozwój umysłowy i zwiększa odporność – szczególnie u dzieci. Dodatkowo chroni przed działaniem zanieczyszczonego środowiska, poprawia krążenie krwi, ma właściwości przeciwzapalne, odnawiające i oczyszczające. A jak smakuje! Z owsianką, kanapkami lub herbatą – miodzio! O tych i innych właściwościach produktów spożywczych na lekcję biologii prace przygotowali uczniowie z klasy 7f . Prace dotyczyły m.in. cennych właściwości malin, marchwi, miodu. By osłodzić sobie zimę i wzmocnić organizm, uczniowie polecali świeży sok z cytrusów zawierający witaminę C. Źródłem tej witaminy jest także papryka, kapusta i czarna porzeczka. Uczniowie przypomnieli zasadę mówiącą o tym, żeby nie wychodzić z domu bez śniadania. Poza ciepłym posiłkiem polecali wypić gorącą herbatę z sokiem malinowym.
Podczas lekcji nauczania zdalnego swoją wiedzą o zdrowiu wykazali się uczniowie z klas czwartych. Przygotowali przepisy na pyszne sałatki owocowe i warzywne bogate w białka, cukry, tłuszcze, sole mineralne i witaminy.
Poniżej zamieszczamy przepisy:
Sałatka owocowa dla dzieci – najprostsza
Sałatka owocowa - składniki:
- 2 jabłka,
- 2 brzoskwinie,
- 2 banany,
- garść borówek lub 2 mandarynki,
- mały kubek jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Jabłka, banany i mandarynki obieramy ze skórki, a brzoskwinie i borówki dokładnie myjemy i wydrążamy. Banany kroimy w plastry, brzoskwinie i jabłka na mniejsze kawałki, mandarynki natomiast dzielimy na cząstki. Wszystkie owoce wrzucamy do miski, wlewamy jogurt i wszystko mieszamy.
Składniki tej sałatki to owoce, które zawierają witaminy, cukry i sole mineralne. Do tej sałatki użyto również jogurtu naturalnego w którym są witaminy i tłuszcze oraz cukier…
Krzysztof Michałowski kl. 4a
Sałatka z zielonych szparagów
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów
- 1 awokado
- 10 pomidorów koktajlowych
- 4 suszone pomidory
- kruszony ser parmezan
- pieprz, sól
- pierś z kurczaka
W największych ilościach w naszej sałatce znajduje się witamin i białek i tłuszczy.
Rafał Rogalski klasa 4a
Składniki do sałatki warzywnej
- 3 ziemniaki (zawierają cukry)
- 2 marchewki (zawierają cukry i witaminę A)
- 1 pietruszka (zawiera witaminy i żelazo)
- 4 jajka (zawierają białka, witaminy)
- 3 ogórki kiszone (zawierają witaminę C)
- ¼ cebuli
- ½ jabłka
- 1 mała puszka zielonego groszku (groszek zawiera witaminy)
Wśród składników pokarmowych występują: cukry, witaminy, białka i tłuszcze.
Seweryn Krajewski kl. 4a